KĄ REIKIA ŽINOTI PERKANT ŠVIEŽIĄ ŽUVĮ?
KĄ REIKIA ŽINOTI PERKANT ŠVIEŽIĄ ŽUVĮ?
Pagal sveikatai palankios mitybos principus, žuvis, o ypač
šviežia žuvis, turi būti mūsų racione ir ją reiktų rinktis bent kartą
per savaitę. Problema ta, kad Lietuvoje sudėtinga rasti pakankamai
kokybiškos ir šviežios žuvies.
Kaip išsirinkti kokybiškiausią ir kuo skiriasi jų rūšys?
* Svarbu atkreipti dėmesį į ženklinimą
Europos Sąjungos reglamentuose yra nurodyta visa eilė ženklinimo
reikalavimų, kurių gamintojai bei pardavėjai privalo laikytis.
Vartotojams renkantis žuvį rekomenduojame atkreipti dėmesį į šią
informaciją:
- Gamybos metodą – nurodoma frazėmis: „sužvejota…“, „sužvejota gėluose vandenyse…“, „užauginta“.
- Terminę būklę ir apdorojimą – atšaldyta, šviežia, atšildyta, užšaldyta, rūkyta, vytinta ir kt. Jeigu matote užrašą „atšildyta“, vadinasi, žuvis buvo užšaldyta, o vėliau atšildyta (atitirpinta). Nusipirkus atšildytą žuvį reikėtų suvartoti ją per 24 val. ir jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą. Pakartotinai šaldant prarandama žuvies maistinė vertė, prarandama struktūra, skoninės savybės.
- Tinkamumo vartoti terminą.
- Išdarinėjimo būdą – žuvis gali būti skrosta arba ne, pašalinta galva, supjaustyta gabalais, paruošta filė ir kt.
* Tinkamas žuvies laikymas prekybos vietoje
Visi užšaldyti žuvininkystės produktai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip minus 180C
temperatūroje. Tinkamumo vartoti terminus tiekiamiems į rinką
žuvininkystės produktams, remdamiesi laboratoriniais tyrimais, nustato
gamintojai.
Gyvos žuvys parduotuvėse turi būti laikomos švariame, prisotintame
deguonies vandenyje. Jos turi būti sveikos ir normaliai plaukioti.
Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad ledas aplink žuvį būtų švarus.
Tamsios spalvos, su priemaišomis ledas gali būti pagamintas iš užteršto
vandens arba prieš tai toje pačioje vietoje jau buvo laikyta kita žuvis.
Per visą dieną vitriną papildant naujomis žuvimis, nepakeitus ledo
švariu, jos gali būti užterštos, pavyzdžiui, nuo nepakankamai išdorotos
žuvies užkrečiama žuvies filė.
Perkant žuvį iš ledo vitrinos atkreipti dėmesį, kad mažiausiai pusė
žuvies paviršiaus būtų padengta ledu. Kai žuvis ant ledo laikoma inde,
tai jis turi būti pilnai įkastas į ledą. Atviros ledo vitrinos nėra
šaldomos, todėl tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik
pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus.
*Požymiai, kad žuvis kokybiška
Žuvies produktų kokybė vertinama pagal produkto juslinius rodiklius
(išvaizdą, kvapą, spalvą, konsistenciją, jei produktas paruoštas
vartojimui – ir skonį). Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia, kadangi galite apžiūrėti jos akis, žvynus, pelekus ir
žiaunas.
Pelekai ir žvynai. Jie turi būti sveiki, tvirti, drėgni. Senos ar jau senokai pagautos žuvies pelekai bei žvynai yra trapūs, lūžtantys ar iškrentantys vos švelniai užkabinus nagu. Nors vienareikšmiškai negalima pasakyti, kad tai labai svarbus šviežumo ir kokybės kriterijus, nes skirtingoms rūšims žvynai krenta vos palietus, pelekai gali būti paplėšomi gaudymo, krovimo, transportavimo metu.
Žiaunos. Vos pagautos žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, švarios, o laikui bėgant jos tamsėja, įgauna raudonai rudą ar net juodą spalvą arba išblykšta, išsipučia, pradeda net irti ir dvokti, pasidengia gleivėmis ir nešvarumais.
Spalva. Termiškai neapdorota balta žuvis (pavyzdžiui, menkės, otai) turėtų būti permatoma, balkšvos spalvos su rausvais intarpais, o štai matinis atspalvis ir sniego baltumas rodo, kad žuvis nėra pati šviežiausia. Šviežia raudona, tamsi žuvis (pavyzdžiui, lašiša, tunas) yra sodrios, ryškios spalvos, o raumenų struktūra labai aiškiai matoma.
Elastingumas. Pasirinkti žuvies gabaliukai, kaip ir nepjaustyta žuvis, turi būti elastingi, tačiau tvirti, paspaudus pirštu neturėtų likti įdubų. Nebijokite paprašyti pardavėjo paspausti pirštu žuvies išoriniame paviršiuje. Nuo paspaudimo likusi duobutė turi atsistatyti. Šis požymis rodo, kad žuvies raumenys yra standūs, neištižę, nesuglebę.
Drėgnumas, blizgumas (ypač, jeigu tai riebi žuvis, pavyzdžiui, skumbrė, upėtakis) yra normalu, tačiau lipnios gleivės, po filė gabaliuku susikaupęs tirštas skystis – senos, netinkamai laikytos, užšaldytos ir vėl atšildytos žuvies požymiai.
Žinan šiuos niuasus, lengva išsirinkti žuvį, tai kuri žuvis mėgstamiaugia >> Žuvų sąrašą rasite čia >>